Te placki są przepyszne. Jak spróbujesz jednego, nie będziesz mógł przestać.

Jest niskokaloryczne a jednocześnie bardzo zdrowa! Można ją wykorzystać jako dodatkowy składnik różnych dań warzywnych, grillować, zapiekać, smażyć, faszerować a nawet jeść na surowo. Co to takiego??

Cukinia!!

Wiele osób używa cukinii do robienia placków. Ten sposób jest jednak inny. Spróbuj i delektuj się delikatnym i przyjemnym smakiem placków z cukinii przygotowanych w taki oto sposób:

Co potrzebujemy?

Placki:

  • 1 średniej wielkości cukinię
  • 2 jaja
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • do smaku: sól, pieprz, szczypta papryki

Nadzienie:

  • śmietana
  • jeden wyciśnięty ząbek czosnku
  • serek topiony
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  • 1. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce (jeśli jest młoda możemy zetrzeć ze skórką)
  • 2. Dodajemy sól, pieprz i odstawiamy. Gdy cukinia puści soki odsączamy nadmiar wody.
  • 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, jaja, paprykę, czosnek
  • 4. Rozgrzewamy olej na patelni (polecamy olej kokosowy) i smażymy nasze placki.
  • 5. Odsączamy nadmiar tłuszczu układając na papierowym ręczniku kuchennym.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia:

W naczyniu mieszamy śmietanę wraz z pozostałymi składnikami. Przygotowaną masą smarujemy placka i przykrywamy drugim.

Voila! Nasze danie gotowe.


Jest tak pyszne, że będzie smakować każdemu z domowników nawet jeśli nie przepada za klasycznymi plackami ziemniaczanymi.

Podziel się przepisem ze znajomymi.